Victime ale creditelor în CHF – Proces colectiv în Franţa

In ziarul LIBERATION, editia on-line din 3 martie 2014, jurnalistul Tonino Serafini a publicat  articolul   “Victimele imprumuturilor toxice au chemat in judecata Banca ..”

Articolul relateaza cum, intre martie 2008 si decembrie 2009 au fost acordate creditele denumite “Helvet Immo” pentru finantarea achizitiei de locuinte.  Aceste credite s-au dovedit a fi toxice; capitalul de plata nu a incetat sa creasca odata cu evolutia francului elvetian in raport de euro pe piata valutara. Pana intr-acolo incat Banca a decis, la sfarsitul lui 2009, sa opreasca ea insasi acest tip de credite.

Printre imprumutati, unii se simt “prinsi in cursa” de mecanisme pe care  nu le stapanesc.

Astfel este un cuplu care, in aprilie 2008, a imprumutat 114 300 euro. Rezultatul concret: ei datoreaza acum cu titlu de credit suma de 135.319 euro (adica cu 21.000 euro mai mult, in conditiile in care platesc sumar 761 euro de aproape 6 ani). Cu alte cuvinte, ca urmare a evolutiei cursului de schimb, anii trec dar  suma de restituit creste.

Acompaniati la Palatul de justitie din Paris de catre 100 dintre clientii lor, doi avocati au depus la instanta civila actiunea impotriva Bancii, cu scopul de a obtine  40 milioane de euro despagubiri  decurgand din 260 de imprumuturi.

Avocatul clientilor: “Imprumutatii au avut incredere, pentru ca pe aceste contracte era eticheta Bancii, mare banca franceza si europeana. Oamenii si-au zis: niciodata banca nu ne va da un imprumut de 150.000 euro pentru a se ajunge sa restituim  mai mult de 200.000.”  In plangerea lor, avocatii considera ca  acest tip de credit este contrar legii si drepturilor consumatorilor.  Acest contract  face ca singur consumatorul sa suporte in integralitate riscul valutar, fara a
se putea proteja.

Avocatul Bancii declara ca “banca contesta orice aCuzatie de practica comerciala inselatoare. Riscul valutar este explicat in contract. El figureaza in oferta de credit si in borderoul de acceptare.”

Raspunsul  avocatului clientilor “Aceste contracte de imprumut nu cuprind nici o indicatie clara si precisa cu privire la riscuri.”

Sursa:  http://www.liberation.fr/societe/2014/03/03/les-victimes-de-prets-toxiques-defient-la-bnp_984272

Posted in PR

Procesele colective in viziunea Bancii Nationale

Doua evenimente recente vor influenta soarta creditelor in franci elvetieni si amandoua au fost determinate de  avertismentele privind un nou proces  colectiv  al clientilor.

Primul este angajamentul asumat de Guvern prin Memorandumul incheiat cu Fondul Monetar International,  de a amana intrarea  in vigoare a articolelor din Codul civil care permiteau eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit de acelasi tip.  Ei bine, daca mai existau  clienti care aveau speranta ca,  din toamna, vreo asociatie a consumatorilor le va rezolva aceasta problema – speranta trebuie atarnata in cui.

Al doilea eveniment este   reducerea  de catre BNR  la 4,5%  a  dobanzii de referinta la creditele in lei.  Cu  ocazia evenimentului de presa organizat de BNR pentru expunerea Raportului asupra inflatiei,  Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat:

“Băncile au de unde să reducă costul la creditele în lei. Revin şi spun că este în interesul lor să o facă cât mai repede. Băncile trebuie să se apropie de clienţi, să-i înţeleagă mai bine, să conlucreze cu ei şi în ceea ce priveşte creditele care au anumite probleme.”

Cum se interpreteaza aceste evenimente ? Guvernul si Banca Nationala  au adoptat masuri care sa acorde  timp si sa  permita  bancilor sa retraga  creditele  in valute  cu  risc mare de volatilitate,  prin conversia lor in lei.  Guvernatorul   mai ca se  roaga de bancheri: iata am redus dobanda la lei,  rezolvati-va  “creditele care au anumite probleme.”

 Vor face bancherii asta?  Vor deveni ei dintr-o data mai  “apropiati”   clientilor  si le vor propune “foarte repede”   solutii de refinantare in lei cu dobanzi de bun-simt, pentru a evita procesul colectiv?

Never ever! ( In banci, pe intranet, se corespondeaza in engleza).

Pana acum am studiat comportamentul a doua banci in relatia cu clientii pe problema conversiei creditelor in lei.

O banca a lansat propunerea de conversie in lei in luna iunie, apoi cand Guvernul si FMI –ul  au  anuntat   masurile  salvatoare,   au retras oferta cu cele mai penibile  explicatii: “oferta nu mai este valabila”,  “ati venit prea tarziu cu raspunsul la oferta noastra” etc.

 O alta banca  a formulat  o propunere de conversie la fel de inselatoare   ca si  prima oferta de creditare. Oferta nu mentiona nimic despre nivelul de dobanda, indicele de referinta si marja bancii. Se mentiona decat, in primi ani se va plati atat, apoi se va plati atat …  de fapt clientul  ar fi urmat sa plateasca la fel de mult cu deosebirea ca   i se micsorau  anuitatile in  prima perioada de rambursare  si  i se majorau in  ultima perioada, adica exact atunci cand omul ar fi iesit  la pensie. Inteligent nu?  Sa platesti o viata si sa te trezesti la batranete  ca rata la banca este de doua ori mai mare decat  pensia. Si daca nu mai poti plati, asta este, esti vinovat!

Sa avem incredere ca bancile vor urma indemnul Guvernatorului de a rezolva problema creditelor  toxice  prin negociere cu clientii, foarte repede,   adica inainte de a fi dati in judecata?

Tot domnul Guvernator declara Nu stiu cat ar castiga debitorii si nu stiu cat ar castiga avocatii lor.”

De fapt domnul Guvernator stie cat au castigat debitorii.  In cazul clientilor nostri cu credite in franci elvetieni, dupa anularea comisionului de risc,  suma lunara de plata s-a redus aproape cu jumatate.

Banca Nationala a redus dobanda de referinta la creditele in lei  si a invitat bancile  sa foloseasca aceasta oportunitate pentru  a  refinanta  creditele  in valuta,  confirmand indirect   faptul ca avocatii  clientilor au dreptate.  Dealtfel  in Raportul BNR  pe anul 2012 se mentioneaza faptul  ca unul dintre principalii   factori  care  au afectat stabilitatea  sistemului bancar  a  fost   riscul valutar  si ca amenintarea  persista in continuare.

Eu nu am incredere in faptul ca bancherii  vor urma indemnul Guvernatorului de a usura sarcina   debitorilor. Dimpotriva, chiar si atunci cand vor face oferte pentru  conversia in lei, o vor face la un curs  de schimb  care este   inca defavorabil  si vor cauta  sa  isi conserve  o marja  de profit  mare,   pentru  a acoperi  pierderile produse  de  cei care deja sunt  in executare silita sau in faliment.

Prin urmare, clientii bancilor trebuie sa fie in continuare foarte atenti la capcanele eventualelor  oferte de conversie.

Cei care  nu au devenit inca clientii nostri ne pot scrie  pe  office@tcpa.ro.

 

Posted in PR

Din nou despre creditele in franci elvetieni

Nu cu mult timp in urma dl. avocat Gheorghe Piperea declara: „Ieri am dat startul constituirii aliantei procesuale care va da in judecata mai multe banci, inclusiv BNR, pentru evacuarea din contracte a clauzelor abuzive si repararea prejudiciului cauzat de aplicarea acestor clauze. Vom ataca inclusiv denominarea in franci elvetieni (CHF) a platilor, lucru care a dus la dublarea ratelor in anii 2009-2013, cind CHF a “sarit” de la 1,7-2,2 lei la 3,7 lei.

Decizia de a intra in alianta procesuala ce ne-a fost propusa de domnul avocat nu a fost grea. Avem deja suficienta experienta acumulata si suficiente procese castigate ca sa stim ce inseamna un caz solid. Si, spre deosebire de reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, noi am stat de vorba cu sute de oameni si stim cum s-au ofertat creditele in franci elvetieni: “cele mai ieftine credite ”, “cea mai sigura moneda”. Realitatea a demonstrat contrariul.

Intrebarea legitima este aceea, de ce trebuie ca riscul valutar al contractului in franci elvetieni sa fie suportat in mod exclusiv de catre client care, neinformat, a crezut in sfatul bancii, foarte ferma in opinia sa ca ofera cea mai sigura solutie de creditare ?

Ce stiau simplii consumatori despre francul elvetian? Cui i-ar fi trecut prin minte sa ceara un credit in franci elvetieni? Daca unui biet client prevazator i-ar fi trecut prin minte sa caute referinte despre aceasta moneda, nu ar fi gasit in statisticile publicate pe site-ul BNR nici un grafic, nici o evolutie istorica care sa il previna cu privire la caracteristica francului elvetian de moneda de “refugiu” pe timp de criza. Francul elvetian este incadrat de BNR la global cu “alte monede” in statisticile referitoare la volumul depozitelor si al creditelor.

Opinia Bancii Nationale: “Judecata cu bancile, e treaba domnului Piperea. Cat priveste darea in judecata a Bancii Nationale, va spun sincer e o gluma proasta” – Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.

Interpelat in legatura cu aceeasi problema, domnul Guvernator Mugur Isarescu se arata preocupat de siguranta depozitelor populatiei iar nu de puterea efectiva a clientilor imprumutati in franci elvetieni de a face fata sarcinii creditelor. Este adevarat ca dumnealui nu are in fisa postului nici protectia consumatorului, nici protectia sociala. Insa ceea ce m-a dezamagit a fost mesajul subliminal: domnul Guvernator incerca sa sugereze ca ar fi vorba despre o incercare a clientilor de a gasi metode prin care sa plateasca mai putin, incurajati de avocati.

Sa fie oare asa?

In Ungaria, guvernul Victor Orban, prin anuntarea mai intai a unor masuri legislative drastice si apoi prin negociere, a impus bancilor sa imparta cu clientii riscul deprecierii forintului in raport cu francul elvetian. Ei bine, in Ungaria nu s-a anuntat nici un faliment bancar.

In Croatia, opt banci au fost obligate de Tribunalul Comercial din Zagreb sa recalculeze creditele in moneda locala kuna la cursul de schimb de la data acordarii creditelor. Decizia instantei nu este definitiva, insa Croatia este de acum membru al Comunitatii Europene si clientii bancilor vor beneficia de jurisprudenta favorabila lor, a Curtii Europene de Justitie.

In Franta, o ancheta penala este deschisa ca urmare a plangerilor depuse de sute de clienti in legatura cu practici comerciale inselatoare ale unor banci care au oferit drept “sigure” creditele in franci elvetieni. In paralel s-a anuntat demararea unor procese civile la tribunalul de mare instanta.

Iata deci ca, problema creditelor in franci elvetieni ofertate insistent de banci fara a informa clientii cu privire la riscul valutar al unei monede care nu este moneda curenta de schimb, nu este o “problema inventata” de niste avocati romani avizi de notorietate. Aceleasi rationamente care au stat la baza deciziei politice din Ungaria, sau a demersurilor judiciare din Croatia sau Franta sunt valabile si in Romania.

Daca in aceste tari consumatorii se lupta pentru drepturile lor, de ce nu si in Romania ?

Caracteristica proceselor colective ale consumatorilor consta in aceea ca, toti cei care au un interes comun, se raliaza in acelasi proces. Este mai eficient din punctul de vedere al instantei sa aiba un singur dosar, decat sute de dosare, este mai ieftin pentru consumatori si se constituie un pol de presiune care poate contrabalansa presiunea mediatica si influenta bancilor. Nici un oficial din sistemul bancar nu recunoaste ca s-au vandut consumatorilor credite toxice si ca toate riscurile au fost trecute asupra clientilor prin intermediul unor clauze abuzive si prin omisiunea unei informari corecte si complete.

Clientilor nostri care deja ne-au acordat increderea lor li se pot adauga si altii.

Toti cei care sunt interesati sa devina parte in aceasta actiune colectiva ne pot scrie pe adresa de email office@tcpa.ro.

Posted in PR

Interviu – Avocat Lavinia Toma-Tumbăr: „Accesul la informaţie este cheia“

Lavinia Toma-Tumbăr are 35 de ani, este avocat din anul 2000 şi lector universitar doctor la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Craiova. Tânăra avocată conduce activitatea de consultanţă a societăţii civile de avocatură Tumbăr, Cega & Popa. Este specializată în fuziuni şi achiziţii corporate, contencios administrativ şi fiscal, dreptul proprietăţii imobiliare, drept bancar, dreptul muncii şi dreptul proprietăţii intelectuale. Într-un interviu acordat GdS, Lavinia Toma-Tumbăr ne vorbeşte despre deschiderea doljenilor către protecţia dreptului de proprietate intelectuală, despre clauzele abuzive existente în procesele debitorilor cu băncile.

[…]

Continuarea in Gazeta de Sud: Avocat Lavinia Toma-Tumbăr: „Accesul la informaţie este cheia“

Posted in PR Tagged with:

„Societăţile comerciale“ au devenit „societăţi“

Începând de vineri, de la intrarea în vigoare a legii care aprobă Codul de Procedură Civilă, companiile care aveau în titulatură sintagma „societăţi comerciale“ se transformă în „societăţi“. Restul firmelor vor folosi în documente doar denumirea de „societate“. Sute de mii de societăţi comerciale din ţară şi, implicit, zeci de mii de firme doljene, va trebui să fie foarte atente de acum înainte cu documentele pe care le întocmesc. Începând de vineri, 15 februarie, potrivit Legii nr. 76/2012 privind punerea în aplicare a legii care aprobă Codul de Procedură Civilă, în actele care se încheie…

[…]

Continuarea in Gazeta de Sud: "Societatile comerciale" au devenit "societati"

Posted in PR

Anuarul Caselor de Avocatură

Anuarul Caselor de Avocatură: Cine face legea într-o piaţă de 200 de milioane de euro

Pagina 142, Anuarul Caselor de Avocatura, mai 2012 , Ziarul Financiarul

 

Posted in PR

Topurile fin media. Avocati. Editia a IX-a

Topurile fin media. Avocati. editia a IX-a, Iunie 2012 pag.123,pag.133

Posted in PR

Seminar pentru juristi la CCI Dolj

Seminar pentru juristi la CCI Dolj (Gazeta de Sud 30 iulie 2012, pag.4)

http://www.gds.ro/Societate/2012-07-30/Seminar+pentru+juristi+la+CCI+Dolj&hl=seminar%20pentru%20juristi&tip=toate

Posted in PR

Revista Romana de Consultanţă

Revista Romana de Consultanta, nr 6/2011, pages 182-183

Posted in PR

Lansarea cartii “Insolventa in reglementarea Legii nr.85/2006”

Sâmbătă, 10 martie 2012, la Casa Universitarilor din Craiova, Salonul “Nicolae Romanescu” a fost organizat Simpozionul anual al Femeilor Avocat din Baroul Dolj, manifestare de înaltă ţinută ştiinţifică şi artistică. La începutul lucrărilor a avut loc lansarea cărţii Insolvenţa în reglementarea Legii nr.85/2006 a doamnei magistrat Nicoleta Ţăndăreanu, Preşedinte Secţia Comercială Curtea de Apel Craiova, lucrare apărută la Editura Universul Juridic.

Cartea a fost prezentată pe scurt de către directorul de marketing al Editurii Universul Juridic, Dan Mărculescu, şi pe larg de către doamna avocat Carmen Popa, practician în insolvenţă. Luarea sa de cuvânt a privit nu doar arătarea întregii problematici abordată de autoare, dar s-a remarcat şi faptul că suntem în prezenţa unei abordări teoretice de excepţie şi a unei prezentări exhaustive a practicii judiciare, ceea ce conferă o deosebită utilitate pentru profesionişti dreptului.

[…]

Read more ›

Posted in PR