Din nou despre creditele in franci elvetieni

Nu cu mult timp in urma dl. avocat Gheorghe Piperea declara: „Ieri am dat startul constituirii aliantei procesuale care va da in judecata mai multe banci, inclusiv BNR, pentru evacuarea din contracte a clauzelor abuzive si repararea prejudiciului cauzat de aplicarea acestor clauze. Vom ataca inclusiv denominarea in franci elvetieni (CHF) a platilor, lucru care a dus la dublarea ratelor in anii 2009-2013, cind CHF a “sarit” de la 1,7-2,2 lei la 3,7 lei.

Decizia de a intra in alianta procesuala ce ne-a fost propusa de domnul avocat nu a fost grea. Avem deja suficienta experienta acumulata si suficiente procese castigate ca sa stim ce inseamna un caz solid. Si, spre deosebire de reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, noi am stat de vorba cu sute de oameni si stim cum s-au ofertat creditele in franci elvetieni: “cele mai ieftine credite ”, “cea mai sigura moneda”. Realitatea a demonstrat contrariul.

Intrebarea legitima este aceea, de ce trebuie ca riscul valutar al contractului in franci elvetieni sa fie suportat in mod exclusiv de catre client care, neinformat, a crezut in sfatul bancii, foarte ferma in opinia sa ca ofera cea mai sigura solutie de creditare ?

Ce stiau simplii consumatori despre francul elvetian? Cui i-ar fi trecut prin minte sa ceara un credit in franci elvetieni? Daca unui biet client prevazator i-ar fi trecut prin minte sa caute referinte despre aceasta moneda, nu ar fi gasit in statisticile publicate pe site-ul BNR nici un grafic, nici o evolutie istorica care sa il previna cu privire la caracteristica francului elvetian de moneda de “refugiu” pe timp de criza. Francul elvetian este incadrat de BNR la global cu “alte monede” in statisticile referitoare la volumul depozitelor si al creditelor.

Opinia Bancii Nationale: “Judecata cu bancile, e treaba domnului Piperea. Cat priveste darea in judecata a Bancii Nationale, va spun sincer e o gluma proasta” – Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.

Interpelat in legatura cu aceeasi problema, domnul Guvernator Mugur Isarescu se arata preocupat de siguranta depozitelor populatiei iar nu de puterea efectiva a clientilor imprumutati in franci elvetieni de a face fata sarcinii creditelor. Este adevarat ca dumnealui nu are in fisa postului nici protectia consumatorului, nici protectia sociala. Insa ceea ce m-a dezamagit a fost mesajul subliminal: domnul Guvernator incerca sa sugereze ca ar fi vorba despre o incercare a clientilor de a gasi metode prin care sa plateasca mai putin, incurajati de avocati.

Sa fie oare asa?

In Ungaria, guvernul Victor Orban, prin anuntarea mai intai a unor masuri legislative drastice si apoi prin negociere, a impus bancilor sa imparta cu clientii riscul deprecierii forintului in raport cu francul elvetian. Ei bine, in Ungaria nu s-a anuntat nici un faliment bancar.

In Croatia, opt banci au fost obligate de Tribunalul Comercial din Zagreb sa recalculeze creditele in moneda locala kuna la cursul de schimb de la data acordarii creditelor. Decizia instantei nu este definitiva, insa Croatia este de acum membru al Comunitatii Europene si clientii bancilor vor beneficia de jurisprudenta favorabila lor, a Curtii Europene de Justitie.

In Franta, o ancheta penala este deschisa ca urmare a plangerilor depuse de sute de clienti in legatura cu practici comerciale inselatoare ale unor banci care au oferit drept “sigure” creditele in franci elvetieni. In paralel s-a anuntat demararea unor procese civile la tribunalul de mare instanta.

Iata deci ca, problema creditelor in franci elvetieni ofertate insistent de banci fara a informa clientii cu privire la riscul valutar al unei monede care nu este moneda curenta de schimb, nu este o “problema inventata” de niste avocati romani avizi de notorietate. Aceleasi rationamente care au stat la baza deciziei politice din Ungaria, sau a demersurilor judiciare din Croatia sau Franta sunt valabile si in Romania.

Daca in aceste tari consumatorii se lupta pentru drepturile lor, de ce nu si in Romania ?

Caracteristica proceselor colective ale consumatorilor consta in aceea ca, toti cei care au un interes comun, se raliaza in acelasi proces. Este mai eficient din punctul de vedere al instantei sa aiba un singur dosar, decat sute de dosare, este mai ieftin pentru consumatori si se constituie un pol de presiune care poate contrabalansa presiunea mediatica si influenta bancilor. Nici un oficial din sistemul bancar nu recunoaste ca s-au vandut consumatorilor credite toxice si ca toate riscurile au fost trecute asupra clientilor prin intermediul unor clauze abuzive si prin omisiunea unei informari corecte si complete.

Clientilor nostri care deja ne-au acordat increderea lor li se pot adauga si altii.

Toti cei care sunt interesati sa devina parte in aceasta actiune colectiva ne pot scrie pe adresa de email office@tcpa.ro.

Posted in PR